Spijsvertering in detail

Niet alleen de maag, maar ook heel wat andere organen spelen een belangrijke rol bij de spijsvertering. Wil je meer weten? Ga met je muis over de tekening en ontdek de rol van de verschillende organen bij de vertering.

Mondholte

In de mondholte kauwen we ons eten tot fijne stukjes die gemakkelijk kunnen doorgeslikt en verteerd worden. Dankzij het extra speeksel ontstaat een voedselbrij die vlotter door te slikken is. Het speeksel bevat ook een belangrijk enzym dat de vertering bevordert.

Slokdarm

De slokdarm is een gespierde buis van ongeveer 30 cm lang die de mondholte verbindt met de maag. De spieren in de slokdarm brengen je eten naar de maag.

Maag

De maag bereidt de eigenlijke vertering voor die in de darmen gebeurt. In het bovenste deel van de maag wordt maagsap of maagzuur toegevoegd aan de voedselbrij. Het onderste deel van de maag zorgt dat alles wordt gekneed, fijngemalen en vermengd met het maagsap. De kringspier helemaal bovenaan de maag verhindert dat de zure inhoud van je maag terugstroomt naar de slokdarm.

  Bekijk het filmpje over de rol van je maag   

Dunne darm

De dunne darm is ongeveer 5 meter lang en bestaat uit de twaalfvingerige darm, de nuchtere darm en de kronkeldarm. De wand van de dunne darm is opgebouwd uit dicht op elkaar geplooid slijmvlies. Uitgerold zou hij een oppervlakte hebben van 200 m2! Deze immense oppervlakte is nodig om alle voedingsstoffen uit je eten op te nemen in het lichaam.

Dikke darm

De voedselbrij die in de dikke darm komt, is een waterdunne massa van onverteerde voedselresten. De wand van de dikke darm onttrekt er daarom zo veel mogelijk zouten en vocht aan.

Endeldarm

De endeldarm is het onderste deeltje van de dikke darm waar je ontlasting tijdelijk wordt opgeslagen. Is de endeldarm vol? Dan zal je lichaam het signaal geven dat het tijd is om naar het toilet te gaan.

Lever

De lever heeft verschillende belangrijke functies. Denk maar aan giftige stoffen onschadelijk maken en voedingsstoffen omzetten in energie voor je lichaam. Daarnaast produceert de lever ook galvloeistof die wordt opgeslagen in de galblaas.

Galblaas

De galblaas maakt zelf geen gal aan. De lever zorgt daarvoor. De galblaas slaat wel de galvloeistof uit de lever op en geeft die vrij als er vetten in de dunne darm komen. Dankzij galvloeistof kunnen de vetten in onze voeding veilig oplossen.

De alvleesklier

In de alvleesklier of pancreas worden de belangrijkste spijsverteringsenzymen geproduceerd. Het alvleeskliersap wordt in de dunne darm afgevoerd en helpt bij de vertering van eiwitten, suikers en vetten.

Wat doet je maag voor je spijsvertering?

Je maag is de motor van je spijsvertering. Door zijn goede werking kan je eten vlot verteren.

Een goede voorbereiding op je doktersbezoek kan belangrijk zijn

Tips voor het volgende gesprek met je arts.