Zuurbranden of reflux

Als je maagzuur terugvloeit naar je slokdarm, krijg je last van zure oprispingen en een branderig gevoel.

Als je maagzuur terugvloeit naar je slokdarm, krijg je last van zure oprispingen en een branderig gevoel. De oorzaak kan liggen bij een slechte werking van de afsluitklep. Door een volle maag wordt die kans groter. Geneesmiddelen die de maaglediging vergemakkelijken en de druk op de afsluitklep verlagen, kunnen verlichting brengen. Raadpleeg je arts voor de juiste behandeling en medicatie. 

Welke producten komen in aanmerking?

Geneesmiddelen met domperidone

Domperidone herstelt de normale beweging van je maag en versnelt je maaglediging. Daardoor zal de druk op je maag verlichten en de afsluitklep weer normaal kunnen werken. Daarnaast kan domperidone bij langdurig gebruik de spier van de afsluitklep versterken, zodat je maag weer beter afgesloten wordt tijdens je vertering. Zo neemt domperidone de oorzaak van lichte reflux weg. Domperidone heeft geen effect op het maagzuur zelf. Hiervoor bestaan specifieke producten die het maagzuur neutraliseren of de afscheiding van maagzuur te remmen.

Domperidone bestaat in diverse vormen: orodispergeerbare tabletten, tabletten om in te slikken met water, siroop en zetpillen.

De orodispergeerbare tabletten genieten vaak de voorkeur van patienten, want:

  • Inname zonder water 
  • Smelten in enkele seconden weg op de tong
  • Aangename smaak
  • Discreet, doeltreffend en handig onderweg

Heb je last van lichte maagzuur, ga dan langs bij je arts. Vraag altijd raad aan je arts en vraag advies voor een gepaste behandeling.

Lees hier enkele tips om voorbereid naar je arts te gaan.

Let op: Domperidone kun je beter vermijden indien je gekende cardiovasculaire problemen hebt of geneesmiddelen inneemt die voor een interactie zorgen.

Maagzuurneutraliserende geneesmiddelen (antacida)

Deze producten bevatten vaak magnesium- en/of aluminiumzouten. Ze neutraliseren je maagzuur. Sommigen bevatten nog een extra stof (alginaat). Die legt een film op je maag en helpt op die manier zuuroprisping naar je slokdarm (reflux) te voorkomen.

Neem maagzuurneutraliserende producten enkel in wanneer je werkelijk maagzuur hebt. In dat geval verminderen ze je klacht binnen enkele minuten. Bij andere maagklachten dan maagzuur hebben deze producten geen effect.
Laat steeds 2 uur tijdsinterval tussen de inname van een maagzuurneutraliserend product en andere geneesmiddelen.

Heb je last van lichte maagzuur, ga dan langs bij je arts. De arts kan je een gepaste behandeling adviseren.

Geneesmiddelen die de vrijstelling van maagzuur tegengaan

Onder deze noemer vallen producten zoals o.a. ranitidine, omeprazole, lansoprazole en pantoprazole. Je arts zal ze voorschrijven in geval van ernstige refluxklachten of bij een maag- of darmzweer. Soms worden deze middelen preventief voorgeschreven om maagzweren te voorkomen.

Raadpleeg je arts voor advies over een gepaste behandeling.

Een goede voorbereiding op je doktersbezoek kan belangrijk zijn

Tips voor het volgende gesprek met je arts.

Maagzuur voorkomen

We geven je handige tips om te letten op je leef- en eetgewoonten. Misschien los je je klachten al op met een paar eenvoudige aanpassingen.

Wees voorbereid bij het volgende gesprek met je arts

Maaglast kan op verschillende manieren worden behandeld. Ontdek hier de voordelen van elke behandeling.