Getuigenissen over spijsvertering

Lees de ervaringen van andere mensen met spijsverteringsproblemen.

“Mijn vertering deed raar...”

Nele Buys, 49 jaar

Ik moet zware medicatie nemen en dat belast de werking van mijn spijsvertering aanzienlijk: mijn maag en darmen kunnen raar gaan doen en ik heb snel een opgeblazen gevoel. Deze spijsverteringskwaaltjes maakten ook dat ik nooit zomaar leuke kleren kon aandoen. Spannende jeansbroeken of nauw aansluitende truitjes gaven me alleen maar meer last. Ook op restaurant gaf dit vaak problemen. Zeker als er melk, roomsauzen of tarweproducten in de gerechten zaten.

Gerustgesteld

Ik ben toen langs mijn huisarts gegaan voor een gepaste behandelingen, en ben gaan letten op mijn voeding. Als ik uit eten ga, neem ik altijd een discreet en handig orodispergeerbaar tabletje mee voor mocht mijn spijsvertering plotseling weer beginnen te rommelen.

“Trage en pijnlijke vertering”

Sandrine Henry, 29 jaar

Wanneer ik te snel of te veel eet, heb ik last van een zware maag. Ik ga nogal vaak op restaurant of ontvang hier bij me thuis vrienden om gezellig te tafelen. Omdat ik niet graag eten wegsmijt, forceer ik me soms om ook die laatste beetjes op te eten… Maar mijn maag is daar niet zo gelukkig mee: ik voel me dan zwaar, opgeblazen, heb pijnscheuten in mijn maag met een zuur gevoel, soms heb ik zelfs de neiging om te gaan braken.

Na het eten voel ik me dus niet altijd zo goed in mijn vel. Ik ga me dan op de zetel leggen, tv kijken… Je moet me dan echt niet vragen om nog mee te gaan dansen! Ik ben moe, heb zin om te slapen, om niks te doen...

Terwijl ik eet, zeg ik vaak tegen mezelf: "nu is het genoeg. Je hebt geen honger meer. Stop!". Maar het is sterker dan mezelf. Ik ga toch geen eten weggooien zeker! Soms is het natuurlijk ook gewoon omdat het eten zo lekker is.

Een schouder waar ik op kan vertrouwen

Ik wacht altijd tot dat zware gevoel vanzelf verdwijnt. Maar soms gaat het heel traag over. Of gewoon niet. En wanneer mijn maag te vol zit, krijg ik pijnlijke krampen en soms zelfs zure oprispingen.

Op zo'n momenten ben ik blij dat ik mijn orodispergeerbare tabletjes altijd in mijn handtas heb zitten. Mijn vrienden beginnen me tegenwoordig ook al om iets te vragen als ze zich opgeblazen voelen. Ze weten dat ik het toch altijd op zak heb.

“Mijn maag verdroeg enkel yoghurt”

Jade Ali, 29 jaar

Ik had enorm veel problemen met mijn spijsvertering. Als ik te vettig at, had ik gegarandeerd maagpijn: krampen, zure oprispingen, pijnscheuten… Ik beleefde ook weinig smaak aan mijn eten, als ik al kon eten. Meestal verdroeg mijn maag enkel yoghurt...

Het heeft lang geduurd voor ik wist waar de pijn vandaan kwam. Toen ik echt niets meer at en te mager werd, ben ik naar de dokter gestapt. Hij wist me te zeggen dat mijn spijsverteringsprobleem aangeboren was.

Zorgeloos op stap

Ik krijg nu aangepaste medicatie en weet waarop ik moet letten: geen fast food, geen voorbereide maaltijden, niet zwaar eten op een lege maag, geen koolzuurhoudende dranken,...

Als ik wegga, neem ik een orodispergeerbaar tabletje mee. Gewoon voor de zekerheid. Op restaurant kan ik niet zo goed controleren wat ik voorgeschoteld krijg en ik geniet liever van een zorgeloze avond met mijn vrienden dan mij te moeten druk maken over wat ik wel en niet mag eten. Ook op het werk heb ik altijd orodispergeerbare tabletjes bij me. 

Een goede voorbereiding op je doktersbezoek kan belangrijk zijn

Tips voor het volgende gesprek met je arts.