Vragen over maaglast

Zit je nog met vragen over maaglast? Blader door de antwoorden op de veelgestelde vragen.

Ik heb vaak last van een opgeblazen gevoel. Hoe komt dat?

Als je eet of drinkt, slik je voedsel en drank én een beetje lucht door. Daarnaast gaat je spijsvertering ook zelf gassen aanmaken. Sommige voedingsmiddelen werken gasvorming in de hand, zoals bonen, uien, vetrijke maaltijden of gashoudende (bruisende) dranken. Op je voeding letten kan dan helpen. Bedenk wel dat een opgeblazen gevoel niet altijd met je eetgewoonten te maken heeft. Ook een stressvolle dag of je hormonenwisseling kunnen er ook voor zorgen dat je last hebt van een opgeblazen gevoel of winderigheid.

  Ontdek hoe je een opgeblazen gevoel kunt behandelen   

Wat kan ik doen als ik me misselijk voel of moet braken?

Doordat je maag is stilgevallen, ontvangen je hersenen de opdracht om te braken. Bepaalde geneesmiddelen kunnen dat signaal blokkeren en zal ook de werking van je maag weer op gang trekken. De orodispergeerbare tabletjes zijn hiervoor de meest gebruikte oplossing omdat je ze kan innemen zonder water, waardoor de braakrefelx niet onnodig wordt gestimuleerd.

  Ontdek hoe je misselijkheid kunt behandelen   

Wat veroorzaakt het zure gevoel in mijn maag en slokdarm?

Zure oprispingen en een branderig gevoel ontstaan doordat er maagzuur terugvloeit naar je slokdarm. En je slokdarm is niet bestand tegen dat sterke zuur. Normaal zorgt een afsluitklep tussen slokdarm en maag dat het zuur niet in je slokdarm terugstroomt.

Als je maag vol zit, wordt de kans groter dat die afsluitspier niet goed werkt. In dat geval kan een middel dat de maaglediging bevordert verlichting brengen. Omdat de druk op de afsluitklep verlaagt, zal die opnieuw het terugstromende maagzuur voldoende kunnen blokkeren.

Als je voortdurend maagzuurproblemen hebt, vraag dan raad aan je arts. Misschien moet het maagzuur zelf aangepakt worden. Er bestaan specifiek op maagzuur gerichte geneesmiddelen die zuurbrand onderdrukken door een beschermende laag aan te brengen, het maagzuur te binden of de afscheiding  van maagzuur te remmen.

  Ontdek hoe je zure oprispingen kunt voorkomen   

Na het eten heb ik snel een zwaar gevoel. Wat kan ik hiertegen doen?

Doordat je maag trager werkt, blijft het eten langer in je maag zitten. Dat verklaart het volle, zware gevoel in je buik. Vaak voel je je ook futloos en loom.

Dat je maag trager werkt, kan verschillende oorzaken hebben. Misschien heb je te veel, te snel of te zwaar gegeten? Want wat en hoe je eet speelt een rol, maar ook angst, spanning en stress hebben een enorme invloed op de werking van je maag- en darmstelsel.

  Ontdek hoe je een zwaar gevoel kunt voorkomen  

Hoe vaak heb jij last van je spijsvertering?

Een goede voorbereiding op je doktersbezoek kan belangrijk zijn

Tips voor het volgende gesprek met je arts.